fallback

"Човекът, който продаде кожата си" - филм за пътуването из Европа, любовта и свободата

Сюжетът е вдъхновен от реални събития, обясни Светлана Дамянова от "София филм фест"

07.01.2022 | 09:35 Автор: Жаклина Иванова

Филмът "Човекът, който продаде кожата си" прави своята премиера днес у нас.

"Поставя изключително любопитни проблеми за начина, по който трябва да погледнем към рамките, в които можем да се простираме. Докъде моралът разрешава да се стигне в желанието на един човек да постигне своята свобода", сподели Светлана Дамянова от "София филм фест" в ефира на "България сутрин".

Сюжетът е вдъхновен от реални събития, посочи тя.

"Главният герой е сирийски бежанец, който успява да се подлъже, да се хване на уловката, която предлага създателят в историята на модерно изкуство. Той прави така, че гърбът на младия сириец придобива визията на шенгенската виза", разказа Светлана Дамянова.

По думите ѝ този акт на лично излияние от страна на обекта на изкуството го превръща в стока. Тя добави пред Bulgaria ON AIR, че разковничето на историята е, че той иска да пътува свободно из Европа и да се срещне със своята любима. Филмът е имал премиера във Венеция и е бил номиниран за Оскар през изминалата година, подчерта гостът в студиото.

"Една прекрасна ледена кралица. Присъствието на Моника Белучи във филма е на мениджър в модерното изкуство. Тя отговаря за придвижването на "тялото" в пространството и времето", каза още Дамянова.

В сюжета и историята на филма се пресъздават неща, за които е изключително важно да се говори, смята тя.

"Искрено се надявам да имат възможност много хора в България да видят този филм. Той е изключително изящно направен, излята е историята по такъв начин, че оставя в теб усещането за удоволствие от факта, че имаш някаква сигурност и същевременно болка от това, че светът е толкова различен. Не всеки притежава тази свобода да избере какво иска да прави със себе си", коментира Дамянова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback