fallback

Енергиен експерт: Няма полезен ход за овладяване на цените на тока

Новият парламент трябва да пипне законодателството, посочи Васко Начев

13.12.2021 | 09:30 Автор: Тодор Петров

Един от приоритетите на новото правитeлство е овладяването на цените на тока. Енергийният експерт Васко Начев е на мнение, че няма кой знае какви възможности за влияние върху цената на тока.

А простичкият въпрос бил откъде ще дойдат парите, за да не се увеличава цената на тока за битовия потребител.

"Нормализирането на цените се превърна в относително понятие. Очаквам да има успокоение, но за цени като преди година трябва да забравим в следващите няколко години. Пазарът е толкова дисбалансиран, че ще трябва много време да се намести", обясни експертът в "България сутрин".

"Няма яснота, кардинално няма полезен ход. Не сме островна държава, която може да се изолира и при нас нещата да изглеждат различно от енергийната карта на Европа", подчерта Начев пред Bulgaria ON AIR.

Енергийният експерт смята, че ако бъде въведена цена до 300-350 киловата, то хората ще правят повече сметка колко електроенергия харчат. Това е една от мерките, които биха могли да бъдат въведени.

"Енергийната борса работи като всяка друга борса, цените се влияят единствено от пазара. Няма какво да очакваме от нея. По-скоро новият парламент трябва да пипне законодателството. Да има лимит, който да бъде да оставен за собствени нужди и едва след него да имаме износ на електричество, съобразен с европейските директиви", разясни Васко Начев.

За него няма съмнение, че дори да не се вдигнат цените от 1 януари, проблемът ще тлее и един ден ще се върне като бумеранг.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback