България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Няма отлив на чужди инвестиции, категорични са от БАИ

Прогнозата на финансовото министерство за ръст от 3% на чуждите инвестиции ще се сбъдне, смята Костадин Джатев от Агенцията за инвестиции.

15.04.2014 | 11:08 Редактор: Мариета Иванова
Няма отлив на чужди инвестиции, категорични са от БАИ

Няма отлив на чужди инвестиции от началото на годината, заяви заместник-директорът на Българската агенция за инвестиции Костадин Джатев  пред Йоанна Николова в  Сутрешния блок на Bulgaria On Air. Той уточни, че не бива да се сравняват предварителни данни с ревизирани.

„За миналата година преди да бъдат ревизирани данните са отчетени 40 млн. евро чужди инвестиции в страната, които след ревизията станаха 223 млн. Сега преди ревизията са 140 млн. евро и дори три пъти да се увеличат след ревизирането им, реално ще имаме ръст“, заяви Джатев.

Той допълни, че към момента към Агенцията за инвестиции има увеличен интерес с инвестиционни намерения от компании в сферата на машиностроенето и електротехниката. Джатев подчерта, че те са на предпроектен етап и в момента проучват средата за инвестиции.

Според него последната прогноза на финансовото министерство за ръст на чуждите инвестиции от 3% за тази година ще се сбъдне.

По думите му в момента България е най-доброто място за инвестиране в Европа. Джатев се обоснова като посочи, че когато взимат инвестиционно решение компаниите се интересуват от това какви са производствените разходи, „които у нас са ниски“. Данъчната среда също е благоприятна, допълни още заместник-директорът на Агенцията за инвестиции.