България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

България може да плати около 600 млн. евро заради спирането на АЕЦ „Белене“

Ядрената енергетиката е като маратонско бягане- нищо не се случва веднага, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air Станислав Георгиев от Булатом.

15.04.2014 | 09:44 Редактор: Мариета Иванова
България може да плати около 600 млн. евро заради спирането на АЕЦ „Белене“

Възможно е България да плати по-малко от 1 млрд. евро по арбитражното дело в Женева заради спирането на АЕЦ „Белене“, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air Станислав Георгиев от Булатом.  Според него сумата, която ще платим по всяка вероятност ще е около 600 млн. евро. Ако проектът не бъде стартиран отново, това ще са пари хвърлени на вятъра, наред с другите 2 млрд. евро, похарчени досега, заяви експертът.
Георгиев подчерта, че в България винаги се връщаме към ядрената енергетика, на която се дължи и ниската цена на електроенергията.

По думите му ядрената енергетиката винаги ще има шанс за развитие и в световен мащаб. Предпоставките за това са няколко.

„На първо място увеличаването на вредните емисии. На второ място постоянното увеличаване на нуждата от електроенергия и на не на последно място увеличаващата се цена на произведената зелена енергия“, заяви Георгиев. Той сравни още ядрената енергетика с маратонско бягане, при което „нищо не се случва веднага и е необходимо търпение“.
На въпрос за бъдещето на ядрената енергетика в България Георгиев посочи, че се работи успешно по модернизацията на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“. По думите му експлоатацията на двата блока може да бъде удължена с от 10 до 30 години в зависимост от това какъв лиценз бъде даден от Международната  ядрена агенция.

Във връзка с идеята за изграждане на 7 блок в АЕЦ „Козлодуй“ Георгиев посочи, че е интересно каква цена ще бъде определена за изграждането му.

„ В момента в САЩ цената на един блок от 1000 мегават е около 5 млн. долара. За 'Белене“ за два блока имахме цена от около 4 млрд.“ коментира още Георгиев.

Експертът подчерта, че България е малка страна, за да развива два ядрени проекта.