fallback

Жельо Бойчев: Малкият пазар в България предполага и много злоупотреби

Промените в Закона за защита на конкуренцията имат за цел да въведат конкурентни правила и да защитят малките и средни производители, коментира депутатът от БСП.

15.04.2014 | 08:33 Автор: Мариета Иванова

Основните промени, заложени в Закона за защита на конкуренцията, имат за цел да създадат конкурентни правила на пазара и да защитят малките и средни производители и доставчици в отношенията им с търговските вериги, коментира пред водещия на Сутрешния блок Иван Нончев депутатът от „Коалиция за България“ Жельо Бойчев.

„В момента се даваше предимство на големите доставчици чрез налагане на входна такса, например, начисляване на глоби със задна дата на по-малките доставчици във връзка с промоции и други дейности. Факт са още едни антипазарни мерки, в които определени компании допускаха едни доставчици до определени региони, но не и други и т.н.“, заяви Бойчев. Той допълни, че малкият пазар в България предполага и много злоупотреби.

На въпрос на водещия Иван Нончев дали с административни мерки може да се развива конкуренцията, Бойчев коментира, че практиката в Европа е различна- в определени страни има „цивилизовано въведени етични правила“ в работата между доставчиците и търговците, в други тези практики не са толкова успешни. Той посочи, че промените са направени въз основа на обстоен анализ на нелоялните практики в сектора. Взети са предвид и европейските практики.

На въпрос дали ще се увеличат правомощията на Комисията за защита на конкуренцията, за да регулира т.нар. 'типови договори“ с доставчиците, Бойчев посочи, че с промените се въвежда едно ново понятие - „задължителна пазарна сила“, което дава правомощия на КЗК в тримесечен срок да бъде разписана методология за работа с тези договори, която е предвидено да мине и на обществено обсъждане.

Попитан дали измененията ще доведат до промени и в други нормативни актове като - „Търговския закон“ например, депутатът от БСП коментира, че засега са предприети промени в Закона за защита на конкуренцията. Той уточни, че между първо и второ четене на закона ще има обществени дебати, тъй като целта е да няма ощетени.

На въпрос на каква подкрепа разчитат вносителите на измененията Бойчев заяви, че при обсъждането на текстовете в Икономическа комисия само от ГЕРБ са гласували „въздържал се“. По думите му с изчистване на текстовете промените ще получат необходимото одобрение.

За днес е предвидено гласуването на първо четене на измененията на закона в парламента.

fallback
Още от България сутрин
fallback