fallback

Иван Бойков: Ръст има предимно в частното строителство

Като цяло секторът е на нивото от 2006, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air изпълнителният директор на Камарата на строителите в България

14.04.2014 | 12:09 Автор: Мариета Иванова

Ръстът в строителството е основно в частното и гражданско строителство, но като цяло секторът е на нивото от 2006 година, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Иван Бойков. Той подчерта, че ръстът в гражданското строителство е доста малък, за да окаже влияние върху сектора като цяло.

Бойков посочи, че раздвижването се дължи от части на навлизането на нов тип инвеститори.

„Виждаме сериозен интерес от руски инвеститори в този сегмент“, подчерта Бойков. Той допълни, че кризата в Украйна не оказва толкова пряко влияние върху инвеститорските намерения, особено в гражданското строителство.

По отношение на усвояването на средства по европейските програми и провеждането на обществените поръчки за  инфраструктурни обекти е налице хроничен проблем с изплащането на средствата, коментира още Бойков.

„Проблемът идва оттам, че има сериозна бюрократизация на обществените поръчки. Има над 6 държавни контролни органа. Има недооцени малки общини, които правят големи проекти и не могат да се справят и т.н.“, подчерта  изпълнителният директор на Камарата на строителите в България. Той посочи, че действително неизплатените средства са около 160 млн. евро, като има опасност сумата да се увеличи.

„Банките виждат тези процеси и много трудно дават гаранции и рефинансират проекти в строителството“, заяви още Бойков. Той изрази надежда, че тези проблеми ще бъдат преодолени със старта на новия програмен период. По думите му по- сериозен ръст в сектора може да се очаква догодина.

Цялото интервю, както и коментара на Петър Каменов от Националния регистър за ново строителство и реконструкции, вижте от видео файла.

fallback
Още от България сутрин
fallback