fallback

Д. Манов: Има шанс да загубим 1 млрд. евросредства

В следващите 6 месеца ще стане ясно дали ще успеем да усвоим всички европейски средства, заяви експертът

11.04.2014 | 08:26 Автор: Ирина Георгиева

Около 1 млрд. евро е сумата, която може да бъде неусвоена до края на програмния период,заради неизпълнение на обществени поръчки. Това прогнозира Димитър Манов, управител на агенция за финансови консултации пред Йоанна Николова в Сутрешния блок на България он ер .

В следващите 6 месеца ще стане ясно дали ще успеем да усвоим всички европейски средства, заяви експертът. По негови думи, ако не успеем България ще трябва да ги върне от държавния бюджет.

 „Нарушенията са свързани най-вече с недопускане на конкуренция при обществените поръчки. Създаване на условия, при които част от добросъвестните кандидати не биха могли да участват равнопоставено при конкуренцията. Има много същиннски и реални нарушения, които не са отчетени като точно злоупотреби. Те са на фазата на проектиране на проекти.   Най-големите проблеми идват от грешки и несинхронизиране на етапите при изпълнието на обществените поръчки.”

Какви са рисковете за следващия програмен период?

Трябва да създадем ефективни механизми за регулация, за да избегнем шанса от загуба на европейски пари, категоричен е Димитър Манов.

„Шансът за негативно развитие при новия програмен период е минимален, защото администрацията се учи бързо.”

„Регулациите, създадени от ЕС през новия програмен период са доста по-структурирани.”, категоричен е експертът. „Вече има информация за добри и лоши практики. Намален е шансът за грешки. Има рискове само при изпълнението.”

Това, с което България може да се похвали е, че имаме много проекти, които са реализирани с по-малко средства, отколкото другите страни членки. При някои проекти имаме повече иновации и повече наети лица. 

fallback
Още от България сутрин
fallback