България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Б. Гуцанов: Дюните стават изцяло защитена зона с промените в Закона за устройството на Черноморието

Държавата поема контрола в определянето на цените за концесия на плажовете, заяви депутатът от левицата.

10.04.2014 | 08:11 Редактор: Мариета Иванова
Б. Гуцанов: Дюните стават изцяло защитена зона с промените в Закона за устройството на Черноморието

Смисълът на промените в Закона за устройството на черноморското крайбрежие е силно рестриктивен, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air депутатът от БСП Борислав Гуцанов. Той посочи, че приетият през 2008 закон е влязъл в сила доста късно, тъй като от 1997 дотогава са били построени много сгради в нарушение.

„Все пак е добре, че беше приет, защото можеше и да е по-лошо”, заяви Гуцанов.

В поправките на нормативния акт е заложено дюните да бъдат изцяло изключени от общата площ за застрояване, с което ще се създаде изцяло защитена зона, заяви още депутатът от левицата. Той поясни, че досега върху дюните също не е имало право да се строи, но са били част от общата площ.

Промените имат за цел да защитят малкия бизнес и особено по-малките общини, коментира още Гуцанов.

Собствениците на парцел ще имат право да застрояват до 20% от него. „Останалата част трябва да е озеленяване и то с горска растителност, а не само трева. Тъй като досега е имало вратички за заобикаляне на закона по тази линия”, коментира Гуцанов.
Друга промяна е свързана с разделянето на зоната на плажуване. Гуцанов поясни, че се въвежда думата равнопоставеност в разделянето на плажа между концесионерите и свободната зона. Разделението ще е 50 на 50, допълни още Гуцанов. По му измененията ще доведат до промени в договорите с концесионерите.

Заложена е промяна и в определянето на цената за концесия на плажовете. Досега тя се е определяла съвместно от общините и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. С промените това ще прави само министерството, заяви още Гуанов.
Неговите очаквания са поправките да бъдат приети днес и да започнат да действат ефективно до края на годината.