България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Конфликтът в Украйна ще продължи още дълго

Анализ на Бойко Ноев, бивш министър на отбраната

09.04.2014 | 11:12
Конфликтът в Украйна ще продължи още дълго

Поради фабриката на илюзиите, която работеше с пълна пара в Европа и отвъд океана, лидерите на демократичния свят смятаха, че с Русия може да се партнира по един честен начин. Че Русия ще приеме ценностите, които останалата част от демократичния и цивилизован свят използват.

Това не се случи. Но поради тази фабрика на илюзиите НАТО нямаше военни планове за новите държави-членки, включително и България, заяви Ноев.

Причината са големите държави-членки на НАТО от Европа, които поради собствените си виждания за отношенията с Русия      и собствените си илюзии не даваха съгласие на военните органи да планират отбранителни планове за новите членове на НАТО. С малки изключения за Прибалтийските страни, които са - очевидно, много незащитими.

В навечерието на визитата на ген. секретар на НАТО Расмусен, Бойко Ноев - бивш министър на отбраната каза, че очаква от него да изрази отново позицията на алианса, и на България по украинската криза.
Напрежението около Украйна ескалира непрекъснато. Не бива да се губи перспективата какво става там, казва Ноев.

Имаме сблъсък на два много мощни обществени процеса: желанието на мнозинството украинци да се присъединят към Европа, защото считат, че принадлежат към това място. Така направиха преди това други страни от Източния блок. От друга страна е желанието на Путин да възроди Съветския съюз в нова форма.

Това са две много тежки тенденции, с голяма инерция и трудно ще бъдат примирени, затова конфликтът в Украйна ще продължи още дълго време - заяви Ноев в разговор с Йоана Николова в Сутрешния блок на България он ер.

По въпроса за евентуалните политики на НАТО спрямо Украйна, Ноев заяви, че 28-те страни-членки по различен начин реализират интересите си на международната сцена и затова алиансът не може да има политика извън националната политика на съответното правителство.

Вижте цялото интервю на Бойко Ноев от Сутрешния блок на България он ер на 9 април 2014 във видеото.