България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Константин Делисивков: Процедурите по отнемане на лицензи на ЕРП-та създават рискове за цялата бизнес среда

Цената в крайна сметка ще я платят потребителите, коментира изпълнителеният директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори

09.04.2014 | 10:37 Редактор: Мариета Иванова
Константин Делисивков: Процедурите по отнемане на лицензи на ЕРП-та създават рискове за цялата бизнес среда

Процедурите по отнемане на лицензи на електроразпределитени дружества създават рискове за цялата бизнес среда, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air Константин Делисивков, изпълнителен директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

„Надяваме се спорът да бъде разрешен и да има по-голяма стабилност в бизнес средата. Тук е важно да се спомене, че цената я плащат потребителите, дори да има дела и държавата да бъде осъдена, в крайна сметка цената ще се плати от нас“, допълни още той.

Делисивков коментира още, че отдавна е ясно, че има дефицит в енергийната система.

„Поскъпването едва ли ще е резултат от отнемането на лицензия. По- скоро ще е от натрупания до момента дефицит, но ние нямаме яснота какъв е дефицитът и как ще се подходи в следващия регулаторен период“, заяви още експертът.
На въпрос дали е уместно да има увеличение на цената на тока, когато има свръхпроизводство, Делисивков посочи, че в момента на пазара му трябва пазарно мислене.

„Не може като има излишък цената да се качва. Индустрията предлага да се помисли за дългосрочни договори с базовата индустрия, които са в интерес  на енергетиката и на индустрията“, посочи изпълнителният директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.  Той поясни, че става дума за дългосрочни договори за доставка, в които има заложена и формула за цената.

Вижте какво още каза той за либерализирането на енергийния пазар.