България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бодри и усмихнати хора: С позитивизъм "Продължаваме промяната" спечели избирателите

"Сравнявам ги с Макрон във Франция, който дойде с излъчването на млад и енергичен човек", посочи проф. Ивайло Дичев

16.11.2021 | 08:34 Редактор: Жаклина Иванова

"Продължаваме промяната" е първа политическа сила. Защо гласуваме за новите лица?

"Основното нещо при тези хора е оптимизмът. Те внушиха на българските избиратели, че може нещо да се промени, че може да има коалиция. Основен момент при тях е, че не са скарани с другите все още. Те се позиционираха като центристи", каза културният антрополог проф. Ивайло Дичев в студиото на "България сутрин".

Според него в момента е нужна компромисна партия.

"На фона на тези много кисели лица на всички лидери, те бяха едни бодри, усмихнати хора, с ентусиазъм. Сравнявам ги с Макрон във Франция, който дойде с излъчването на млад и енергичен човек", обясни проф. Дичев.

Културният антрополог смята, че кризата не е решена и все още може да има различни идеологически битки.

"Хората потърсиха нещо друго, ново. Като нация сме доста песимистични. България е назад по индексите на щастието. Непрекъснато се сравняваме с Европа. Негативизмът у нас трябва да бъде преодолян. Тази сила, която идва на терена, ни дава именно този импулс", изтъкна събеседникът.

Проф. Дичев коментира и темата с оставките.

"Основната оставка, която чакаме, е на г-жа Нинова. Поемането на отговорност и подаването на оставка са много важни при демокрацията. Демокрацията е така - постоянно идват нови хора", посочи той.

Профилът на тези, които са гласували за "Продължаваме промяната", е предимно на градски хора, по-добре образовани, каза културният антрополог.

"С тези хора идва едно ново поколение - хора с опит в чужбина, образовани, обърнати към новите технологии. Надявам се, че ще завъртят държавната машина", подчерта проф. Дичев.

Той не изключи и компромисния вариант за експертно правителство.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 1
реалист
преди 2 години
Докато имаме такива професори, нищо добро не очаква България. Хора не виждащи по далеч от носа си манипуират обществото! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
paragraf1
преди 2 години
Спечели заблудени и лутащи се гласуващи! Поредното доказателство колко лесно се управлява тълпата! Сигнализирай за неуместен коментар