fallback

Планира се енергийната борса да стартира през 2014 г.

Експертът Светослав Димитров разкри, че не очаква технически проблеми и сътресения, свързани с пускането на борсата

21.03.2014 | 08:10 Автор: Елена Кирилова

Плановете на кандидатите за оператор на енергийната борса са тя да започне работа през 2014 г., заяви в ефира на Сутрешния блок на Bulgaria On Air експерта Светослав Димитров.

По думите му в момента има двама кандидати за оператор на енергийната борса. Предстои на единия от тях да бъде допълнен лиценза, а на другия да бъде издаден нов, уточни Димитров.

Той твърди, че единият от кандидатите има по-голямо предимство, тъй като разполага с ресурсите на БЕХ.

“От 2010 г. текат тестове на системите, така че със сигурност вече има платформа, която може да работи. Не очаквам технически проблеми, свързани със старта на енергийната борса”, коментира експертът.

Той припомни, че целта на енергийната борса е пазарът да стане отворен, а енергията да може да се търгува именно през борсата. Димитров смята, че е рано да се говори за пълно отваряне на пазара, защото системата все още не е готова за такъв ход. Причините за това са по-скоро психологически, но има и политически.

“Ако електроенергията е подценена по редица фактори, тогава може да се стигне до увеличаване на цената ѝ”, заяви Димитров. Той разкри, че не е наясно защо цената на тока е била намалена. По думите му, ако властта се е стремила по-скоро към социален ефект, е можела да постигне такъв чрез специалните социални програми, за да не се търсят пари единствено от бюджета.

Според експерта в България държавата е намесена силно в пазара заради регулираните цени. Той очаква да възникнат въпроси коя точно енергия да се продава на борсата.

“Докато регулираме цените на енергията, има възможност да ги подценим. Проблемът с ЕРП-тата е породен именно от такова подценяване”, коментира Димитров.

По думите му след стартирането на борсата ще спрат спекулациите с цената на износ на електроенергия и за първи път в системата ще има прозрачност, като няма да има сътресения. Възможно е да има малко технически проблеми, но повечето въпроси, които ще възникнат, ще са по-скоро извън икономиката и сътресенията, обясни той.

Вижте целия разговор във видеото!

fallback
Още от България сутрин
fallback