fallback

Много неща не се знаят за "Царевец", проучен е само археологически

"Независимостта е едно от най-важните събития в българската история", сподели д-р Иван Църов

22.09.2021 | 09:38 Автор: Жаклина Иванова

Един от най-важните дни в историята ни - Денят на независимостта.

"Независимостта е едно от най-важните събития в българската история. Като историк оценявам това, което се е случило преди 113 години в църквата "Свети Четиридесет мъченици". Фердинанд е влязъл като княз, а е излязъл като цар", сподели директорът на Регионалния исторически музей във Велико Търново д-р Иван Църов в ефира на "България сутрин".

"Монархът е търсел връзката между старите български царе от Второто българско царство. Нека да си припомним, че според Търновската конституция, Търново е историческата столица на България. Нормално е тук да се случват различни събития, свързани с новата ни държавност", каза още д-р Иван Църов.

И добави, че градът е наситен с дух, история и природни красоти.

Пандемията се отразява негативно върху туризма на града, сподели историкът и разясни, че тази година тържествата се отбелязват при спазване на мерките.

"Много неща не се знаят за "Царевец". От археологична гледна точка "Царевец" е проучен, но има много други неща от историята, които не се знаят. Има неизвестни документи и архиви в библиотеки. Имали сме нещастна историческа съдба и много малко неща са останали на място", каза д-р Църов пред Bulgaria ON AIR.

Директорът на Регионалния исторически музей във Велико Търново подчерта колко много родители обикалят из "Царевец" и разказват на децата си как България е била велика държава и именно там са се вземали решенията за управлението ѝ.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback