България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

ЕС и САЩ не знаят какво трябва да се случи в Крим, твърди Нина Дюлгерова

Анализаторът посочва, че Крим при всяко положение ще промени своя статус

07.03.2014 | 08:37 Редактор: Елена Кирилова
ЕС и САЩ не знаят какво трябва да се случи в Крим, твърди Нина Дюлгерова

Европейският съюз (ЕС) и САЩ не само се изплашиха от случващото се в Крим, но и реално не знаят какво трябва да се случи там, заяви в Сутрешния блок на Bulgaria On Air анализаторът проф. Нина Дюлгерова.

По думите ѝ в ситуацията в Крим се забелязват елементи, познати от проблемни райони като Абхазия и Южна Осетия. Според експерта Крим при всяко положение ще промени своя статус и ще достигне до сложен формат на двойно присъствие на Киев и Москва.

Коя е легитимната власт в Украйна ще се разбере в момента, в който започне истинският диалог между Украйна и Русия, категорична е Дюлгерова.

По думите ѝ в тази ситуация САЩ са допуснали редица грешки, една от които е свързана с директната намеса на страната в случващото се в Киев през ноември миналата година чрез присъствието на заместник-държавен секретар на САЩ на Майдана. Според анализатора е добре Вашингтон да остави Киев и Москва да започнат преговори без да се намесва по-сериозно.

“САЩ трябва да спрат да излизат с объркани декларации, които самите те игнорират. Това е ситуация, която е създадена изкуствено в Украйна, но която в момента ескалира”, коментира Дюлгерова.

Според нея в Черноморския регион са концентрирани всички политически и икономически енергии в момента.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!