България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Фондация "Таратанци" представя българския фолклор по уникален начин

Петра Марино и Ива Тодорова разказаха в "България сутрин" за своите проекти

07.09.2021 | 09:35 Редактор: Жаклина Иванова

Фондация "Таратанци" спечели тазгодишната награда на "Европа Ностра". Призът е за проекта "По стъпките на българския фолклор".

"Поради това, че стъпките на всяко хоро са различни, фразата, която е неповтаряемите стъпки на едно хоро, се повтаря отново и отново. Тази основна фраза, когато се завърти в кръг, централна симетрия, се получава уникалната фигура на едно хоро", сподели съоснователят на фондацията Петра Марино в студиото на "България сутрин".

Мисията на "Таратанци" е пряко свързана с това фолклорът да бъде представен по колоритен начин.

"Мисията ни е да представим фолклора по интересен начин на младите хора. Представяме българските народни танци с техните графични фигури, а българските народни приказки - като образователни проекти за деца. Работим заедно вече 7 години", обясни съоснователят на фондацията Ива Тодорова.

Съоснователите на фондацията споделиха, че до момента са направили 40 схеми на 40 популярни хора. И добавиха, че хората са повече от 300 с техните вариации.

"Методологията, чрез която изобразяваме фигурите на хората, я развиваме в посока на автентичността на стъпките на танцьорите", уточни Петра Марино пред Bulgaria ON AIR.

Съоснователите на фондацията споделиха и за проекта си "По стъпките на българския фолклор".

"Това е проект, който обединява цялостната ни дейност до момента. С него кандидатствахме за наградите "Европа Ностра" и европейските награди за културно наследство. Получихме тазгодишното отличие в категория "образование", добави Ива Тодорова.

Investor Media Group е медиен партньор на наградите "Европа Ностра".

"Образователните ни проекти са в два варианти - в семейна и учебна среда, и са базирани на сюжетите на български народни приказки. Децата влизат в ролята на героите и преживяват действията и случките, които са част от сюжета. Всяка една приказка има актуален житейски казус, който обсъжда. Преживявайки приказката, децата може да преживеят и проблеми в ежедневието, да бъдат по-подготвени за тях", каза още Тодорова.

И двете събеседнички са категорични - фолклорът е богатство, което трябва да пазим.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК