Цените на свинското са се сринали с 35% спрямо миналата година: Каква е причината?
"Преди 2 години голяма част от свиневъдството в България беше ударено от африканската чума. ЕС е свърхпроизводител на свинско месо и за пореден път китайският пазар е затворен. Това свърхпроизводство, което преди отиваше в Китай, сега няма къде да отиде. Ние сме отворена икономика и огромният натиск върху нашия вътрешен пазар рефлектира точно върху това да падат цените драстично". Това заяви изпълнителният директор на свинекомплекс у нас Вихрен Димитров в ефира на "България сутрин".
Свиневъдът каза, че на всяко прасе се губят около 30-40 лв.
"Като смятаме, че имаме по 4 000 - 5 000 прасета на месец. Това са около 150 000 - 200 000 лв. , които биват инкасирани всеки месец", добави Димитров.
А за това, че цените на фуражите и на електроенергията растат, той уточни, че има критично влияние за тях, тъй като 60%-70% от себестойността да се произведе един килограм живо прасе, са фуражи и зърно.
"Имаше много добра реколта за зърно, конкретно за пшеница. Почти два пъти по-добра от миналогодишната. А цените на зърното се вдигат драстично, а тези на свинското - падат. Ние сме в една изключително неблагоприятна ситуация - да произвеждаме загуба", каза още Димитров.
Свиневъдът призова държавата да се намеси адекватно и да спаси от фалит всички в бранша.
"На ръба на оцеляването сме. Преодоляхме африканската чума, но не можем да преодолеем псевдолибералната икономика", сподели още той пред Bulgaria ON AIR.
"Внасяме над 70%, а произвеждаме между 25% и 30%. Това е една огромна дупка в нашия платежен баланс. За над 500 млн. лв. внасяме свинско месо. Това, обърнато в работни места, в заетост, е огромно. Ситуацията става по-зле. Извиват ни се ръцете от великите модерни търговци. Ако произведем един килограм месо - само 35% остават при нас, всичко останало отива по веригата", категоричен е свиневъдът.
Гледайте целия разговор във видеото.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
преди 3 години
преди 3 години
преди 3 години
преди 3 години