България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Новият роман "Опит за екстаз" на Димитър Бочев отново провокира

"Става дума за органичната несъвместимост между индивид и общност", коментира той

29.01.2021 | 09:21 Редактор: Искра Ангелова

Писателят дисидент Димитър Бочев написа откровен и сетивен роман, носещ заглавието "Опит за екстаз". Да останеш докрай "чужденец" в собствената си страна. Тест ли е това за психиката ни и и за пишещите хора?

"Всяко стойностно произведение е тест - както личен, така и обществен. Добавката "философски роман" не е моя, а на издателството. Но аз съм им благодарен, защото би било прекалено самонадеяно и претенциозно да окачествявам така творбите си, а когато издателството го прави нещата тръгват по своя естествен ход", каза Димитър Бочев в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че жанрът много трудно може да се дефинира.

"Бих го окачествил като поредица от ситуации, щафета от вълнения, които са портретирани, доколкото ми стигат силите и перото. Става дума за една нетипична за родната литература творба. Нека го наречен експериментален роман, в който отсъства последователна сюжетна линия и ако някой търси подобни литератури - трябва да си потърси друг автор", посочи Бочев пред Bulgaria ON.

Авторът отбеляза, че има биографичен момент, но не е автобиография.

"То е себебиографично изживяване. Става дума за органичната несъвместимост между индивид и общност. Човек е дълбоко чужд, несподелен и в рамките на собствената си цивилизация", допълни Димитър Бочев.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК