Празниците са нещо много хубаво, но често са свързани с прекалена консумация на храна. Как да минем през празничните дни едновременно с пълна трапеза, но и сит и здрав стомах?
"За съжаление започваме по необичаен начин трапезите - с концентрирана напитка, минаваме през 7-9-11 ястия на Бъдни вечер, веднага следва Коледа с коренно променен модел на хранене (кисело зеле с пуйка или свинско, баница, коледни сладки, свинска мас) и стигаме до Нова година, след която идва низ от именни дни", обясни специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова.Специалистът по хранене съветва да сервираме и отсервираме ястията като в луксозните ресторанти - зрителният анализатор да не дразни консуматора. Да отсервираме предястието навреме и да сервираме основното. И така през половин час, за да не преяждаме.
"Винаги пауза, защото храната в стомашно-чревния тракт се поема на нива, тя не се разбърква. Имаме възможност да минава поетапно към дисталните отдели на дебелото черво", подчерта проф. Байкова в студиото на "България сутрин".Тя припомни, че депресията е друг фактор, който кара хората да прилагат метода на емоционалното хранене. А концентрираната храна - месо и риба, се поднася с букет от съставки с високо водно съдържание, богати на витамини и минерали.
"Задължително трябва да има течност, но трябва да е вода, айрян или домашно приготвена цитронада. Алкохолната субстинация - никога не на гладно. Жените имат два пъти по-ниска поносимост от мъжете към етаналната субстанция", изтъкна проф. Байкова.През зимния период трябва да консумираме сезонни продукти и да си набавяме селен, цинк и витамин D, ако имаме дефицит, тъй като те биха ни предпазили от по-тежко протичане на коронавируса.
Проф. Байкова предупреди, че преминаването към хоум офис предразполага хората към напълняване, ако не повишат физическата си активност и не преминат към контролирано хранене.Гледайте целия разговор във видеото.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК