България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще се превърне ли Пловдив в научен център от световно значение?

Коментар на доц. Цанко Гечев

13.11.2020 | 09:26 Редактор: Ивет Арабова

Пловдив ще се превърне в научен център от световно значение, след като в града ще бъде завършен първият Център по системна биология. Това ще бъде възможно благодарение на солидно финансиране с европейски средства.

С този изследователски център ще можем да подобрим качеството на храната ни и ще правим по-точни прогнози за добива, който очакваме. 

"Проектът "PlantaSYST" е уникален в много отношения. Той е много голям международен проект, чиято инициатива бе подета от ЕК по Програма "Хоризонт 2020". В него участва и българското правителство чрез оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" и Община Пловдив. Участници в проекта са 4 български и два германски института", каза доц. Цанко Гечев от Центъра по растителна системна биология в Пловдив в ефира на "България сутрин".

Той добави, че това е най-големият проект в областта на растителната биология у нас, при който координатор е български институт. Финансирането е 15 млн. евро от ЕК, 30 млн. лева от оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", а Община Пловдив осигурила терен за изграждането на нов изследователски комплекс.

"В Европа има подобни неща, в България няма. Нашият проект е в областта на растителната системна биология и такъв в България няма. Това е една нова наука. Системната биология изследва експресията на всички тези гени плюс натрупването на метаболити и след това с помощта на биоинформатиката тези данни се интегрират", обясни изследователят.

Доц. Гечев отбеляза, че растенията са изключително важни и са източник на потенциални метаболити, от които може да се правят лекарства.

"Растенията реагират на околната среда по много комплексен начин. Ние изучаваме как растенията реагират на фактор на околната среда. Изучаваме как те се развиват естествено, какви са процесите, свързани със стареене при растенията. При молекулния прайминг чрез обработване на растенията ние ги подготвяме за последващ стрес - засушаване или екстремни температури. Това не е вредно, правим го с молекули с органичен произход", подчерта доц. Цанко Гечев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той допълни, че екипът му работи в много насоки - физиология на стреса, биология на развитието на растенията, изследване на растителните метаболити. 

"Ние сме един много млад и амбициозен екип. Хората са подбирани на база техните умения, имаме докторанти както от България, така и от чужбина. Опитваме се да бъдем на световно ниво по отношение на апаратура, опитваме да предлагаме и конкурентни заплати", посочи изследователят.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Joko
преди 3 години
Ще... ще....Блажени са верующите ! Сигнализирай за неуместен коментар