България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Такситата биха се включили в битката с Ковид-19, но не безплатно

Подробности от председателя на Съюз "Такси" Кирил Ризов в "България сутрин"

13.11.2020 | 08:37 Редактор: Георги Камарашев

Таксиметровите шофьори и правителството са провели среща, на която са обсъдили пандемичнатa обстановка. Ще се включат ли такситата в битката с Ковид-19, превозвайки заразени до болниците?

"В първата среща се разбрахме, че ако правителството, не дай си Боже, един ден опре до нас, ние можем да отговорим с 1% от нашия състав. Това са около 50-60 автомобила. Толкова са и линейките в София. Автомобилът трябва да има предпазна линия между предните и задните седалки. Дезинфекцията му трябва да бъде обстойна, да се прави с два вида дезинфектанти. Тя ще трае около един час. С проф. Ангелов се разбрахме, че цената трябва да е твърда. Този един час трябва да бъде заплатен", коментира в "България сутрин" председателят на Съюз "Такси" Кирил Ризов.

Той изтъкна, че шофьорите на таксита имали готовност да помогнат в кризисната ситуация, но изрази съмнение, че ще се създаде такава необходимост.

"За пари не сме говорили на първата среща, само казахме, че цената на курса трябва да е твърда. В момента са мобилизирани всички частни линейки, всички автомобили на Министерството на отбраната и на МВР. Едва ли правителството ще опре до нас. Но ние имаме готовност, ако това се случи. 600 болни с придружител могат да бъдат извозени в рамките на 24 часа", заяви Ризов пред Bulgaria ON AIR.

Председателят на Съюз "Такси" сподели, че коронакризата е ударила бранша много сериозно и оборотите са намалели значително от март месец насам.

"80% паднаха нашите обороти през март. В следващите месеци започна едно плавно повишение до 50%. Дойде 15 октомври и настъпи следващият пик. Нашите обороти паднаха отново. Въз основа на всичко това, правителството откликна на това, че имаме нужда от помощ и съответно се разбраха с общините ние да бъдем подпомогнати с плащането на алтернативния данък. Този данък беше намален в цялата страна. В София беше намален на 300 лв. за 2021 г.", обясни той.

Ризов изтъкна, че няма поскъпване в таксата за осма година поред. Минималните тарифи останали същите в София - 77 стотинки за дневни курсове и 88 стотинки за нощни. След Нова година се очаквало поскъпване.

В първия пик на пандемията имало изключително малко заразени шофьори на такси, но сега бройката била доста голяма. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК