България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Текстът на новата Конституция бил почти същият като стария

Под 10% от законите на сегашното НС са били поставени на обществени обсъждания

18.08.2020 | 09:05 Редактор: Георги Камарашев

Вчера премиерът Бойко Борисов отговори на упреците, че печели време с последните си действия и чрез председателя на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова депозира в парламента проекта за промени в Конституцията. Смисълът на една подобна промяна коментира докторът по конституционно право доц. Наталия Киселова.

"Текстът, който прочетох, е всъщност проект за нов нормативен акт. Трудно е да се каже обаче, че правим нова Конституция. С някои различия текстът е почти изцяло същият. Били сме изправени пред много кризи и Конституцията винаги се е справяла с тях", заяви доц. Киселова в ефира на "България сутрин".

По думите ѝ предложението за нова Конституция на премиера Борисов всъщност означава удължаване на живота на сегашното Народно събрание. 

Докторът по конституционно право изтъкна пред Bulgaria ON AIR, че законът за нормативните актове дава много възможност на гражданите да участват в обществени обсъждания на проекти за закони. 

"Под 10% от законите на сегашното Народно събрание са били поставени на обществени обсъждания. Миналата година на 4 септември президентът предложи да се обсъдят част от текстовете и да бъдат променени. Въвеждането на института на индивидуалната конституционна жалба е проблематично. Ако трябва да говорим за правно-техническата редакция, тя е много лоша", обясни експертът.

Според доц. Киселова всеки български гражданин може да предложи подобряване на действащата Конституция, без да свиква Велико народно събрание.

"Министър-председателят каза вчера, че като се свика ВНС, всеки гражданин ще си каже, каквото има да казва. Това е погрешно и ще хвърли държавата в едно безвремие. 2 ноември е всъщност времето, в което правителството трябва да внесе проекта за бюджет. Всеки от нас може да предложи достатъчно подобряване на действащата Конституция, без да свиква ВНС. Защо не даваме законодателна инициатива на съдиите и прокурорите, например?", обясни тя.

Конституционният специалист подчерта, че Великото народно събрание е създадено по две причини. 

"На първо място - да се търси историческа връзка с Търновската конституция. И на второ място - да се усложни редът, по който най-важните въпроси се променят - т.нар. конституционно ядро. Ако погледнем към съседна Гърция - там 2 поредни парламента трябва да подкрепят промените, за да влязат те в сила. Сегашната Конституция е добра и може да бъде променена. Няма смисъл да се приема изцяло нова, която повтаря старата с други думи", категорична бе доц. Киселова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК