България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Какъв ще бъде изходът от антиправителствените протести?

Коментар от политическия психолог проф. Антоанета Христова и политолога проф. Антоний Тодоров

27.07.2020 | 09:18 Редактор: Ралица Братанова

Антиправителствените протести в страната и нестихващото гражданско недоволство продължават въпреки няколкото министерски рокади. Какви политически ходове да очакваме седмица преди парламентарната ваканция?

Политическият психолог проф. Антоанета Христова и политологът проф. Антоний Тодоров коментираха темата в "България сутрин".

Според Христова в началото на протестите управляващите не са очаквали този взрив на улицата и е трябвало да намерят най-правилната реакция, което е довело до поредица от грешки.

"Процесът върви трудно и виждаме, че хората на улицата са като на периоди. Имаме отливи и събиране, от управлението на процеса зависи движението на хората навън", допълни тя.

Антоний Тодоров заяви пред Bulgaria ON AIR, че протестът е разнороден и има собствена логика. Няма някой, който е способен да го командва и ръководи, смята той.

"Голяма част от протестиращите граждани отиват там в лично качество и не очакват да има лидер, когото да последват. Опитите да се наложи някой се сблъскват със съпротива", добави политологът.

Според него силата на протеста е именно в това, че няма политическа партия и лидер зад него.

"Огромен проблем е, че няма лидер, който да поеме пътя за представяне на политическа алтернатива на това управление", смята проф. Христова. 

По думите ѝ протестите имат два възможни изхода.

"Единият - да има ефективен диалог между тези, които нямат лидер, а искат промяна и тези, които са на власт. Вторият - подаване на оставка и преминаване към служебно правителство, което да бъде определено от Румен Радев. Ако такова нещо се случи, то тогава има няколко огромни проблема и те се редуцират в едно - липсата на доверие", посочи тя.

Тодоров добави, че нито ще има преврат, нито дълго служебно правителство, в което президентът ще вземе цялата власт.

"Протестът е разнороден и това го прави силен. Той иска промяна. Много хора си представят по различен начин бъдещето. Това, което ще се случи, ще се случи на избори. Искат ново управление.  То ще се случи с избори, било то предсрочни или редовни", категоричен бе той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
0 rate up comment rate down comment 0
хахах
преди 3 години
страхотен анализ! и така може, и иначе може ;р и аз мога да направя същия Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Ше протестираме, бе
преди 3 години
Ше си джиткаме мачлета пред Президентството ...За днес си взимам и топката!МНОГО Е ИНОВАТИВНО , НАЛИ...??! Сигнализирай за неуместен коментар