България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Лятото и туристите върнаха коронавируса в Черна гора

Според посланика ни в Подгорица здравната система в страната се справя със ситуацията

23.07.2020 | 08:29 Редактор: Ивет Арабова

В края на май Черна Гора след повече от 3 седмици без нови случаи се обяви за една от първите страни, свободни от коронавирус. В края на юли обаче ситуацията е различна. Думата, която я обобщава, е завръщане - първо на туристите, след това на новозаразените, а сега и на епидемичните мерки.

Как и защо балканската страна допусна повторно разрастване на инфекциозното заболяване? 

"За първите три месеца на епидемията в Черна гора имаше само 354 случая, от 15 юни към момента те вече са 1920. Има обяснение - това е заради отварянето на границите и летния сезон, който предполага повече събирания и чествания", каза за "България сутрин" посланикът на България в Подгорица - Меглена Плугчиева.

Вече в страната е задължително носенето на маски не само на закрити, но и на открити места. Заведенията по крайбрежието вече работят само до 00:00 часа.

"Прави се необходимото, за да бъде ситуацията под контрол. Проблемът е, че в Черна гора има само една лаборатория за PCR тестове, следователно тестове за туристи не се правят. За тях това е проблем, тъй като връщайки се в съответната страна, им се изисква отрицателен PCR тест. В Черна гора няма блокирани българи", коментира Плугчиева.

Тя посочи, че възможност за тест има в Дубровник или за 48-часов тест в Ниш, който може да се направи при прибиране към България.

"Здравната система на Черна гора, която е крехка, все още се справя със ситуацията. Икономическата и социалната криза започват да се чувстват все повече. Към 10 юли туристите, дошли в Черна гора, са с 92% по-малко в сравнение със същия период миналата година", изтъкна в ефира на Bulgaria ON AIR посланикът ни в Подгорица.

По думите ѝ най-засегнат е секторът на малкия и средния бизнес, а при големите проекти все още няма толкова голямо изражение на кризата.

"Ако има положителен елемент от кризата, той е в активната политика на ЕС спрямо Балканите и Черна гора. Тя има изражение под формата на пряка и индиректна финансова помощ, допълнителни 50 млн. за икономически мерки. Сега Черна гора е предвидена към Фонда за възстановяване, като конкретните суми ще бъдат обявени през есента", отбеляза Меглена Плугчиева.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК