България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Пекарна меси "висящи козунаци" за хората, които не могат да си ги позволят

Първият е отишъл при семейство, загубило своя дядо заради коронавируса

14.04.2020 | 09:05 Редактор: Александра Иванова

Малка пекарна в София стартира инициативата "Висящ козунак". Как се прави такъв козунак? Оставяш пари за някого, който не може да си купи. Този, който не може да си го позволи, може да го вземе от пекарната на улица "Ангел Кънчев". Собственикът Дарин Стойков заяви пред "България сутрин", че идеята идва, когато един човек е оставил 50 лева за "висящи козунаци".

"Първият козунак отиде при семейство, което е загубило дядото на 73 години. Той е бил болен от коронавирус", допълни Стойков.

Имало е много желаещи да се включат в инициативата. Някои са искали да изпращат пари по банков път, за да могат повече хора да получат козунак за Великден. 120 козунака са омесени в пекарната за настоящите Великденски празници. С тази бройка пекарната е изпълнила капацитета си. Икономически щети отчитат и там. От 3 до 8 пъти са спаднали приходите на малката софийска пекарна.

"В момента сме наполовина на това, което сме заработвали в нормална ситуация. Не се оплаквам, трябва да възприемем ситуацията", сподели собственикът.

Дарин Стойков разкри, че тайната на добрия козунак се крие из бабините рецепти и в това да го месиш с леко сърце.

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 1
Браво!
преди 4 години
Дано има повече добри хора в тази трудна ситуация! Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 4 години
Страхотна инициатива! Браво! Само хората помежду си могат да си помогнат. Сигнализирай за неуместен коментар