fallback

Битката с тежката диагноза "рак" през погледа на изкуството

"Тяло, хвърлено под ъгъл към хоризонта" са истории, описани в книгата на Петя Накова

03.02.2020 | 10:25 Автор: Искра Ангелова

Нов авторски спектакъл ще завладее българската театрална сцена. "Тяло, хвърлено под ъгъл към хоризонта" са истории, описани в книгата на Петя Накова, ангажирани с преодоляването на тежката диагноза "рак".

"Това е много хубаво предизвикателство, защото когато ме потърсиха с предложение да направя театрален спектакъл от тази прекрасна книга, аз попитах "Защо не филм?", но те ми казаха, че темата е доста третирана в киното, а в театъра е нещо ново, особено в България", разказа режисьорът Василена Радева в студиото на "България сутрин".

Спектакълът е създаден в съавторство с актрисите Невена Калудова, Богдана Котарева, Юлиана Сайска и Елена Димитрова, които изпълняват свои авторски интерпретации.

"На мен не за първи ми се случва подобно предизвикателство. Историите в тази книга не са толкова достоверно документални, все пак имат и художествен облик. Мисля за моята героиня като случай, като проблем, защото във всяка една от героините има различен проблем, различна тема в живота", каза актрисата Елена Димитрова.

По думите ѝ всяка една от героините преживява катарзис.

"По някакъв начин животът се оказва голямата ценност, която не сме оценявали преди това изпитание", допълни тя пред Bulgaria ON AIR.

Според Василена Радева в днешно време театърът е превърнат в средство за забавление много повече, отколкото средство за извисяване.

Вижте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback