България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Историк: Живеем с илюзията, че Заев е настроен пробългарски

Христо Матанов смята, че страната ни не е изиграла картите си както Гърция

30.09.2019 | 09:07 Редактор: Ивет Арабова

Извънредна среща днес при президента Румен Радев, за да се обсъди позицията ни за членството на Северна Македония в ЕС. В събота Красимир Каракачанов призова България да гласува против. 

"Шефът на македонската комисия минава дори за умерен българофил. Северна Македония няма друг изход, те са жестоко критикувани в страната. Ние трябва да изчистим не само казуса с Гоце Делчев, но и 100 години изгубено време. Там са живели във време, където е имало сериозна пропаганда", каза историкът Христо Матанов в студиото на "България сутрин".

Според него общественото мнение в Северна Македония не е настроено пробългарски. Вероятно има българофили, но те не се изявяват там, твърди той.

"България живее с илюзията, че Заев е пробългарски настроен. Естествено, че е по-различен от Груевски, но България не си изигра картите както Гърция. Ние тръгваме с едно лошо наследство. Македонците няма да направят компромис с личността на Гоце Делчев. Те очакват ние да ги подкрепим, независимо от всичко", каза още историкът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Матанов коментира, че нещата са много деликатни в тази ситуация.

"Ако ние гласуваме "против", това значи Северна Македония да се ориентира към Сърбия, Русия и Китай. Дано не съм прав, но не вярвам, че ще гласуваме негативно за членството на Скопие. Елитът в Македония е жестоко индуктиран и не може да отстъпи от позициите си. На 4-5 поколения хора в Северна Македония е блъскано в главите, че българите са татари", твърди Христо Матанов.

Вижте видео с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК