Избухването на епидемията от листериоза в Испания вече е международна заплаха. Министерството на здравеопазването на страната сезира европейските органи и Световната здравна организация за ситуацията.
Това е предпазна мярка поради опасността някои туристи да са успели да се заразят с болестта след консумация на замърсени продукти. До този момент не се съобщава за регистриран такъв случай.
"Едва ли е изненада, че се откриват паразити, бактерии, но трябва контрол от компетентни лица", каза за "България сутрин" рибарят Димитър Янчев от Бургас.
По думите му са важни добрата термична обработка на храната и информираността на хората.
Пред Bulgaria ON AIR микробилогът Сергей Иванов подчерта, че листерията винаги е била в България, а тази година имаме заразени 9 души. Обикновено до тези случаи се стига заради лоша хигиена.
"Проблемът винаги е актуален. Нужно е храната да се обработва при температура над 75 градуса. И още – общата хигиена и това да не се купуват продукти от съмнителни търговци", допълни той.
Листериозата е бактериална инфекция, която засяга централната нервна система и може да причини менингит и енцефалит. Заболяването е най-податливо на определени групи хора: бременни жени, новородени, възрастни хора и хора с отслабена имунна система.
Най-често с нея може да се заразим чрез консумация на храни, които не са преминали предварителна термична обработка.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК