България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проблем: Много са хакерите като Кристиян, пробил защитите на НАП

Нивото на IT експертиза в държавата е ниско, посочи Иван Аржентински

19.07.2019 | 08:48 Редактор: Тодор Петров

Много са хакерите, които са способни да направят пробив като този на Кристиян Бойков, атакувал безпроблемно сървърите на НАП и достигнал до данните на милиони българи. Това стана ясно от думите на програмиста и собственик на софтуерна компания Иван Аржентински в "България сутрин".

Оказа се, че в НАП не са правени тестове за сигурност на системите, а там се съхраняват лични и финансови данни за всички работещи физически и юридически лица. А 20-годишният Кристиян, за когото се смята, че стои зад хакерската атака, излезе от ареста с мярка "подписка".

"Базата данни на НАП показва не много високо на IT експертиза. Не само, че не са правени тестове, но не са спазвани елементарни изисквания за сигурност при изработката на тези системи", разясни Аржентински.

Припомняме, че премиерът Бойко Борисов нарече хакерите "вълшебници". Иван Аржентински пък е на мнение, че държавата не може да се пребори с частните IT фирми и да предложи по-добри условия, тъй като заплащането било в по-ниско.

"Отдавна алармираме, че нивото на IT експертиза в държавата е ниско. Не е достатъчно високо, за да покрие желанието за събиране на толкова много данни. Опазването на тази информация е от изключителна важност", подчерта IT експертът пред Bulgaria ON AIR.

Туроператори пък не желаят връзка с НАП и заплашват да изместят офисите си в чужбина, ако Наредба 18 влезе в сила. Тя задължава връзка между системата за резервации на туроператорите и системата на НАП.

Аржентински обърна внимание, че не само туроператорите отказват връзка с НАП, а проблемът е повсеместен.

"Рисковете са огромни, а апетитът на държавата за събиране на данни нараства. В същото време не се отговаря адекватно като IT стратегия. ЕГН-то вече е публично по толкова начини, че не е чак толкова скрита информация", посочи гостът в студиото на Гергана Венкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК