България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Какво ще се промени, ако се въведе минимална заплата за всички в ЕС?

Ваня Григорова и Красимир Дачев коментират темата в "България сутрин"

17.07.2019 | 09:28 Редактор: Ралица Братанова

Новият председател на ЕК Урсула фон дер Лайен предложи въвеждането на минимална заплата за всички, работещи в ЕС, както и схема за социално подпомагане при безработица.

"Макрон лансира тази идея, тя не е нова, не е лява и не в полза на работниците. Забележете, че и фон дер Лайен казват минимални работни заплати, съобразени с националните традиции", коментира  Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" в "България сутрин".

Предприемачът Красимир Дачев обясни пред Bulgaria ON AIR, че ще се унифицират критериите, по които се правят тези заплати. Но спрямо средната или минималната производителност на труда в България ние пак ще взимаме, колкото и сега.

"Самата Урсула обясни, че не хората работят за икономиката, а икономиката за хората. Така че стигаме до извода, че преди да го разпределим, трябва да го изкараме", обясни Дачев.

Според Ваня Григорова минималната работна заплата дисциплинира работодателите.

"Беше казано, че ще бъдат унифицирани критериите, по които ще се изработва минималната работна заплата. Нямайте никакво съмнение, че много трудно може да се стигне до общ механизъм", заяви тя.

По думите ѝ обаче, след като функционираме в рамките на един съюз, няма как да не си даваме сметка, че ще вървим към унифициране на всички политики.

Григорова обясни още, че в приоритетие на новия председател на ЕК е записано, че тя ще работи за въвеждане на въглеродна такса, която ще защити българското и европейското производство в областта на химия - такива, които са заплашени от затваряне, без това да допринесе до облагородяването на околната среда.

Харесайте страницата ни във Fаcebook ТУК