България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Нов модел на здравеопазване: Ще трябва ли да доплащаме при лечение? 

Сред идеите на Кирил Ананиев е НЗОК да се конкурира с частни здравни фондове

16.07.2019 | 08:54 Редактор: Василена Василева

Право на избор на пациента, по-голяма конкуренция, прозрачност и по-високо качество. Според министъра на здравеопазването Кирил Ананиев това са предимствата в новия здравен модел, който той предложи.

Сред идеите му е НЗОК да се конкурира с частни здравни фондове за здравна вноска, която ще остане в размер на 8% от дохода на всяко осигурено лице. Предвижда се и частният здравен фонд да трябва да набере над 500 хил. осигурени лица, за да получи лиценз.

При частния фонд обаче ще има и потребителска такса, чийто размер все още е неясен. 

"В предложенията на Кирил Ананиев няма нищо ново. Подобен модел за демонополизация на НЗОК беше разработен и преди повече от 10 години. Тогава 5 дружества трябваше да поемат част от парите, Касата отпадаше изцяло и оставаха само частни фондове", коментира в студиото на "България сутрин" бившият министър на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски.

Според бившия директор на болница "Пирогов" доц. д-р Спас Спасков готвените промени безспорно биха били крачка напред.

"Хубавото в случая е, че идеята е НЗОК да остане. Тя ще има ролята на буфер, тъй като част от гражданите няма да потърсят новите частни фондове. С подобен проблем се сблъскахме и когато трябваше да се записваме при личните лекари. Много хора останаха без медицинско обслужване", отбеляза медикът.

Записването във фондовете ще е напълно доброволно. А онези, които не се запишат никъде, автоматично ще останат към НЗОК.

Министерството на здравеопазването е проучило моделите във Франция, Испания, Холандия и Израел. Здравноосигурените лица трябва да имат достъп до спешната помощ, до планова медицинска помощ, да могат да избират в кои лечебни заведения ще се лекуват.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК