България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Климатичните промени вече са факт: Удрят най-силно Европа и Северна Америка

Недостиг на вода и проблеми с инфраструктурата очакват европейските градове

12.07.2019 | 09:17 Редактор: Юлия Христова

След 30 години климатът в София ще бъде идентичен с този в Скопие в момента. Това прогнозира изследване на климатичните промени, публикувано в списание "Plos One". Годишната температура в българската столица ще се повиши с 2,7 градуса. 

Мадрид ще има време като днешен Маракеш. Недостиг на вода и проблеми с инфраструктурата очакват европейските градове. Европа, особено северните ѝ части, както и Северна Америка, ще бъдат най-силно засегнати.

"Причината е в нас хората, помпим атмосферата с парникови газове", каза в "България сутрин" Генади Кондарев от Сдружение "За Земята".

"Не бива да се говори в крайности, когато става дума за климатичните промени. Има много спорове в научните среди, но при учените вече има почти пълен консенсус, докато в общественото мнение все още сме свидетели на разделение за случващото се", подчерта той. 

По думите му парниковите емисии, които България отделя на глава от населението, не са никак малко, а човечеството има около 10 години, за да преструктурира икономиката си, ако иска да избегне катастрофалните последици. 

"Въпросът е колко по-лошо може да стане. Решенията са в ръцете на отделните страни. Ние вече живеем в променен климат. Скокът от над 2 градуса при температурите може да доведе до куп катастрофи", обясни Кондарев пред Bulgaria ON AIR.

Една пета от жителите на градовете в световен мащаб - включително Джакарта, Сингапур, Янгон и Куала Лумпур, ще са в условия, които в момента не се срещат в нито един от големите градове в света. Там невиждани наводнения ще се редуват с жестоки суши.

"Мислете за потреблението си, ползвайте по-малко горива -  това не е призив да се върнем в пещерата. Когато шофираме, в колата ни може да има поне 4 души. Санирайте жилището си, важно е да се намерят дългосрочните решения", подчерта още той.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК