България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Родители на онкоболни деца: Дългогодишната агония върви към своя край

Лъч надежда за майките след протестите и проведените срещи

12.07.2019 | 08:38 Редактор: Тодор Петров

Родителите на деца с онкохематологични заболявания поведоха поредната си битка с държавата, за да могат да осигурят трайна възможност на малките пациенти да се лекуват с необходимите им медикаменти. Те протестираха пред Министерството на здравеопазването, проведоха и нови работни срещи.

"Настина има надежда, че кардинално ще бъде решен въпросът. Много пъти сме сезирали институции, никога не сме получавали желание за промяна на наредбите. Този път наистина се работи. Има надежда, че тази 10-годишна агония върви към своя край. Без да започнем да крещим нищо не се случва", коментира Симона Караиванова, която е член на УС на Сдружение "Деца с онкохематологични заболявания". 

Тя подчерта, че вече има ясен план и в момента се работи по поправка на наредбите. А НЗОК вече разглежда приоритетно молбите на майките.

"Работа на държавата е да осигури качествено лечение на децата ни", отбеляза Караиванова пред Bulgaria ON AIR.

"Искаме болниците да закупуват за по-дълъг период тези лекарства, за да не се случва да се казва в последния момент, че няма лекарства за децата. Държим и имаме обещание, че ще се случи - родителите вече да не ходят до НЗОК и лекарите да пишат по-малко документи за изписването на тези лекарства", каза от своя страна Петя Александрова, която също е член на УС на Сдружение "Деца с онкохематологични заболявания".

Според Александрова при Фонда за лечение на деца отпускането на лекарства е било временно, но отработено решение. Ситуацията се е усложнила, когато процесите са прехвърлени към Здравната каса.

"Администрацията в НЗОК е доста раздута и има прехвърляне на отговорности", настоя Александрова в ефира на "България сутрин".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Гледайте видеото с цялата дискусия.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК