България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Грешни машини и лош закон били проблемът на машинното гласуване

Цветозар Томов и Петър Славов дискутираха темата в "България сутрин"

10.07.2019 | 09:10 Редактор: Ивайло Николов

Да бъде отменено машинното гласуване на местни и парламентарни избори, но да остане на вота за президент и Европейски парламент. Това предлагат от ГЕРБ. Те бяха подкрепени и от "Обединени патриоти" и "Воля".

Причината, поради която управляващите предлагат тези промени в Изборния кодекс, е че според ЦИК машинното гласуване е прекалено сложно, а от ГЕРБ смятат, че то утежнява бюджета и се оказва изключително скъпо.

Адвокатът и член на "Демократична България" Петър Славов заяви в студиото на "България сутрин", че изменението на позицията на управляващата партия по въпроса показва, че стои личен интерес в това.

"Сега не говорим с така внесения законопроект за дебат за различен тип машинно гласуване или преходен период, те са написали, че не се провежда", посочи още Славов.

Той се съгласи с бившия член на ЦИК Цветозар Томов, че проблемът на машинното гласуване у нас са самите машини, които се ползват. 

"Трябва да има опция да се избере такава технология за машинно гласуване, която е най-надеждна. Това отново означава да се промени Изборния кодекс. Да могат да се предлагат устройства за оптично сканиране", подчерта той. 

Според Томов при тях няма да се губи навика да се пуска бюлетина, а ще е същото за гласоподавателите, но сканирането на хартията ще обработва вота веднага.

По думите му машините, които нашето законодателство разрешава, не са предпочитани по света и тяхното използване е намаляло сериозно.

"Три пъти се увеличи използването на скенери в САЩ. Това не се допуска в нашия закон, защото са описани технически характеристики, които няма какво да правят там", настоя Цветозар Томов пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте видеото с цялата дискусия.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК