България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Столичани превърнаха незаконен паркинг в зеленчукова градина

Ентусиастите са от различни квартали на София, но това не им пречи преди и след работа да се грижат за зарзавата

09.07.2019 | 11:11 Редактор: Бойко Димитров
Столичани превърнаха незаконен паркинг в зеленчукова градина

Незаконен паркинг в столичния квартал "Студентски град" се трансформира в споделена зеленчукова градина. В инициативата са се включили 20 човека от различни райони на столицата, като идеята им е както да отглеждат чисти зеленчуци, така и да облагородят външния вид на града.

В "България сутрин" мениджърът на сдружение "Горичка" Диана Димитрова обясни, че ентусиастите са имали доста трудности докато превърнат паркинга в зеленчукова градина. 

"През есента на 2017 година решихме, че е много хубаво да има споделени зеленчукови градини, каквито съществуват в много градове по света. Дотогава имаше само една подобна градина - в "Дружба". Наехме терена от пазар "Изток". Наемът не е никак малък, но това не ни спря. Винаги има риск от вандалски акт, но ако страхът ни води нищо няма да постигнем", каза Димитрова.

Един от участниците в проекта Божидар Емануилов сподели, че в градината гледат домати, краставици, люти чушки, босилек. Той бе категоричен, че не се използват химикали, а всичко е натурално.

"От години следя темата в международен план и мисля, че идеята е много добра. Земята и водата са тествани и са чисти - нямат химикали. Торовете са на компостен принцип. Гледаме домати, босилек, люти чушки, краставици, тикви", каза Емануилов пред Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК