България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Индустрия на данните: Защо ни е необходим суперкомпютър в България?

Темата коментира Георги Робев в "България сутрин"

09.07.2019 | 08:28 Редактор: Ралица Братанова
Индустрия на данните: Защо ни е необходим суперкомпютър в България?

България ще бъде една от осемте държави, в които ще заработи европейски суперкомпютър до края на 2020 г. Този тип машини са специфични заради това, че калкулират огромни количества информация за малко време.

Компютърът, който ще бъде изграден в България, е толкова мощен, колкото компютъра в НАСА. Сред сферите на приложението му са медицината и онкоизследванията, околната среда, киберсигурността.

"Представете си една машина, която може да изчислява милиарди операции в една секунда. Ние трябва да се гордеем от факта, че България ще бъде една от държавите, които ще бъдат домакин на такъв тип машина. Тя може и ще бъде използвана за национални и европейски цели и задачи", обясни изпълнителният директор на Стратегическия център по изкуствен интелект Георги Робев в "България сутрин".

Страната ни и в момента разполага с два суперкомпютъра, но въпреки това ще инвестира в новата машина. 

"Текущите машини бяха една основа, върху която се изграждаха знания през годините. Това надграждане е нормално и се развива логически спрямо индустрията в Европа", коментира Робев.

По думите му преди се е говорело за индустрия на знанието, а днес можем да говорим за индустрия на данните и на нас са ни необходими средства, които да ни помогнат да бъдем по-ефективни, по-бързи и по-евтини на общоевропейския пазар.

Пред Bulgaria ON AIR експертът посочи, че в Европа има 15 хиляди специалисти, които могат да боравят с подобен клас машини. В България те са около 75.

"В момента икономиката в Европа все повече се дигитализира. Индустрията е базирана на високи технологии и на много данни и техния анализ. Ако искаме да сме част от следващото поколение икономика, задължително трябва да имаме подобен клас машина", заяви изпълнителният директор на Стратегическия център по изкуствен интелект.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК