България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Ориент SEXpress" - "българско изследване" на сексуалността в картинки

Анри Кулев представя новата си книга

08.07.2019 | 09:50 Редактор: Василена Василева

Анри Кулев е известен като бащата на много златни яйца в областта на анимационното, документално и игрално кино, карикатурата и сатиричната рисунка. Но още по-известен го правят авторските еротични рисунки, тиражирани под формата на злободневието. 

На 9 юли художникът и режисьор ще представи своята нова книга "Ориент SEXpress".

"Рисунките, събрани в "Ориент SEXpress", демонстрират това, което сме ние в действителност. Нашата еротика винаги допира по някакъв начин до ориента. Това е едно "българско изследване" на сексуалността в картинки", коментира в студиото на "България сутрин" Анри Кулев.

Всяка една от тези рисунки притежава огромен интелектуален потенциал. Повечето от геговете могат да се развият до сериозна анимационна притча. 

Авторът се оставя на вълната на времето. И остава верен на собствената си импулсивна реакция към предизвикателствата на живота. Понякога се вдъхновява от календара - например коледните празници с похотливите белобради дядовци, или подхваща дълга сага с русалки по повод отпускарските крайморски похождения.

Друг път се зарежда с инвенции от приказките, от литературата и албумите, от филмите и от историята.

"Това творчество действа целенасочено. Със сигурност е необходима и смелост, за да издадеш подобна книга. Тук обаче става въпрос за истинско изкуство. А в Нов български университет образованието по изкуство е поставено на пиедестал. Затова не се поколебахме да опитаме нещо ново", отбеляза директорът на Университетското издателство на НБУ гл. ас. д-р Владимир Маринов пред Bulgaria ON AIR. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК