България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Климатолог: Човечеството е застрашено заради климатичните промени

Наближава момент, в който няма да имаме полезен ход, обясни Антоанета Йотова

25.06.2019 | 08:50 Редактор: Бойко Димитров
Климатолог: Човечеството е застрашено заради климатичните промени

Човечеството е застрашено заради климатичните промени. Това обясни в "България сутрин" климатологът Антоанета Йотова. Тя бе категорична, че промените в климата на Земята могат да доведат до фатални за човешкия род последици.

Йотова заяви, че покачването на температурите ще доведе до по-екстремни прояви на времето и повече катаклизми. 

"Климатичната система има една особеност - заради малки промени може да се развият процеси, които няма да можем да спрем, и те ще застрашат човечеството. Преди да се разрази климатична криза трябва да бъдат взети мерки. Наближава момент, в който няма да имаме полезен ход. Това че се покачват температурите означава, че ще има по-екстремни прояви на времето. Проблемът не е само в повишаването на температурите. Ние не си даваме сметка от какво сме застрашени", каза тя.

Климатологът също така поясни, че една от основните причини за промените в климата е индустриалния период в човешкото развитие. Според нея глобалната температура ще се покачи с повече от 2 градуса до 2100 година.

"Трудно е да бъде спряно глобалното затопляне. Вече са предприети мерки на международно, европейско и национално ниво за смекчаване на промените в климата и адаптиране към тези, които вече се случват. В историята на Земята е имало и по-горещи периоди, и по-сериозни катаклизми. Цивилизацията обаче напредва изключително бързо през последните столетия и това допринася за климатичните промени. Според Парижкото споразумение ще има покачване с 2 градуса на средната глобална температура до 2100 година, спрямо прединдустриалния период. Вече имаме 1 градус повишение и това означава, че със сигурност ще преминем тази граница", разказа Йотова пред Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК