България сутрин

Всеки делник от 6:30
още

Хиляди изоставени трошки по софийските улици! Как се справя общината?

Същевременно проблемът с недостига на паркоместа става все по-голям

25.06.2019 | 08:27 Редактор: Василена Василева
Хиляди изоставени трошки по софийските улици! Как се справя общината?

Хиляди стари автомобили са изоставени от техните собственици по софийските улици. Същевременно проблемът с недостига на паркоместа става все по-голям. 

На ул. "Радул Милков", срещу сградата на "Агенция митници", в тревните площи се намират два изоставени автомобила. Единият е със спаднали гуми и стои там от доста време, другият очевидно е катастрофирал и е без убозначителни номера, алармират граждани в онлайн платформата HelpBook.

В София от 2009 г. до юни тази година са установени близо 14 хил. изоставени автомобили, на които са поставени стикери за доброволно преместване от терените на общинска или държавна собственост.

"Условията, необходими за принудителното отстраняване на такива превозни средства, са те да нямат регистрационни номера, да не са минавали на годишен технически преглед повече от две години или да имат прекратена регистрация", отбеляза пред Bulgaria ON AIR началникът на сектор "Контрол по паркирането" към Столичния инспекторат инж. Полина Асенова.

Когато се установи, че един автомобил е излязъл от употреба, се залепя стикер, чрез който се дава срок на собственика му да го премахне доброволно. Ако това обаче не се случи се сформират комисии, които принудително вдигат возилото.

След това отново има срок, в който собственикът може да потърси старата си кола, но практиката показва, че хиляди коли остават непотърсени. 

Именно дългите срокове за установяване и издаване на предписания връзват ръцете на общините да изчистят по-бързо автомобилите от улиците.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК