България сутрин

Всеки делник от 6:30
още

Новият кмет на Истанбул - най-големият опонент на Ердоган за президентския пост

Червен картон за режима в Турция. Коментар на Боян Чуков и Тайфур Хюсеинов

24.06.2019 | 10:00 Автор: Бойко Димитров
Новият кмет на Истанбул - най-големият опонент на Ердоган за президентския пост

Най-големият опонент на Реджеп Ердоган за президентските избори в Турция ще бъде Екрем Имамоглу. Това обявиха в "България сутрин" дипломатът и международен анализатор Боян Чуков и журналистът Тайфур Хюсеинов.

Както е известно Имамоглу спечели кметските избори в Истанбул за втори път в рамките само на три месеца, като победи дясната ръка на Ердоган - Бинали Йълдъръм. Президентският вот в Турция ще се проведе през 2023 година.

Чуков обясни, че Имамоглу е спечелил гласовете на жителите на Истанбул с благата си кампания, която е била насочена към всички граждани. Той допълни, че основната грешка на Ердоган и неговата партия е компроматната война, която са повели срещу своя опонент.

"Загубата на изборите бе драматична за Ердоган. Имамоглу направи много добра кампания. Тя не бе агресивна, а отдели внимание на всеки. Той търсеше баланса. Грешката на Ердоган е, че тръгна с компроматна война срещу Имамоглу. Дори го обвини, че е грък, който иска да прекръсти Истанбул на Константинопол. Тази война не беше подходяща в този момент в Турция", каза Чуков.

Тайфур Хюсеинов го подкрепи и сподели, че Имамоглу е спечелил кметските избори, след като е събрал симпатиите на гласоподавателите, докато Йълдъръм така и не е успял да обедини твърдия електорат на своята партия.

"В лицето на Имамоглу се произведе нов кандидат-президент. Ердоган собственоръчно го направи. Имамоглу е жертва в този случай и така събира симпатиите на избирателите, както на своите, така и на тези на Ердоган. Загубата се отразява лично на Ердоган. Кандидатът му не успя да обедини твърдия електорат на президентската партия. Истанбул е минивариант на Турция. Резултатът посочва, че това е червен картон за политиката и режима на Ердоган", обясни журналистът пред Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК