България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Синът на Шимон Перес: До 3-4 години Израел инвестира $10 млрд. в стартъпи

Иновациите заемат най-важното място в икономиката на страната

21.06.2019 | 10:46 Редактор: Тодор Петров
Синът на Шимон Перес: До 3-4 години Израел инвестира $10 млрд. в стартъпи

През 2018 г. в стартъпи в Израел бяха инвестирани близо 6,5 млрд. долара. Тази сума непрекъснато нараства и мисля, че в рамките на 3-4 години инвестициите ще достигнат 10 млрд. долара годишно. Това заяви синът на бившия израелски министър-председател и президент Шимон Перес - Хеми Перес, който е управляващ генерален съдружник и основател на Pitango Venture Capital, Israel

По думите му иновациите заемат най-важното място в съвременната икономика на Израел. Хеми Перес ги определи като локомотива на израелската икономика.

"Значителна част от тях допринасят за това да изпреварваме събитията. Израел се превърна в един от най-значимите иновативни хъбове в света. Много хора идват при нас за нови решения във всякакви сектори - здравеопазване, строителство. Те са водени от технологиите във времената на дигитален преход", обясни Хеми Перес.

И подчерта, че стартъпите са много важни не само за израстването на Израел като страна, но и за нейната икономика. Помагат на земеделието, технологиите и отбраната. 

"Днес в Израел има 7700 компании и те получават всяка година значителна средства. Най-стойностните компании са двигател на сливания и придобивания. От тях възникват много първични публични предлагания", посочи Перес.

"В началото финансирането за такива компании идваше от правителството, но много бързо се насочи към източници от чужбина, защото тези компании правят иновации за света, излизат на борсите извън Израел и когато ги придобият, обичайно това става от международни компании. В началото около 80% от финансирането идваше от САЩ, 15% от Европа и около 5% от Израел", уточни синът на Шимон Перес. 

Гледайте видеото с цялото интервю на журналиста от Bloomberg TV Bulgaria Николай Кръстев с Хеми Перес.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК