България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Граф Дракула не бил румънец, а влашки войвода, използвал старобългарски

Македонците отвръщат с презрение и ирония на нашата добронамереност, каза проф. Николай Овчаров

21.06.2019 | 09:33 Редактор: Бойко Димитров
Граф Дракула не бил румънец, а влашки войвода, използвал старобългарски

Легендарният Граф Дракула не е бил румънец, а влашки войвода, който е писал на български. Това обяви в "България сутрин" археологът професор Николай Овчаров. Той посочи, че Румъния няма право да претендира, че Влад Цепеш е румънец, тъй като по негово време такава държава не е съществувала.

Овчаров също така добави, че Влад Цепеш е пребивавал в Свищов по време на една от войните, които води срещу Османската империя. 

"Какво означава, че Граф Дракула е румънец. Държавата Румъния е създадена 1870 година. Преди това не съществува. Имало е две воеводства - Влахия и Молдова. След тяхното обединение се създава Румъния. Замъкът в Свищов е фантастичен. Той е един от най-добре запазените в България. За него има много исторически данни. Още от края на 14 век се споменава за него", каза археологът. 

И добави, че това била една от крепостите на Иван Шишман, която до последно се съпротивлява на османците. През 1461 година, по време на една от войните на Влад Цепеш, той преминава през замръзналия Дунав и превзема 17 града, сред които и Свищов.

"Има запазени около 200 броя грамоти, които се наричат влахо-български, защото са написани на старобългарски. Румънските учени обаче казват, че този език се е използвал за държавни нужди. Наричат го църковно-славянски", разказа още археологът.

Овчаров коментира и постоянните исторически скандали с Македония. Според него съзнанието на хората там е промивано с десетилетия и поради тази причина те отвръщат с презрение и ирония на българската доброта. 

"Съзнанието на македонците е промивано с десетилетия. От време на време се вдига някакъв скандал със Самуил или Гоце Делчев, но нищо не се случва. Българската позиция трябва да бъде твърда. Македонците с половин уста признаха за Самуил, че е български цар. И с Гоце Делчев е същото - писал е, че е българин, но всъщност е бил македонец. България много е помагала на Македония. Винаги сме го правили и трябва да продължим да го правим. Въпросът е, че не срещаме подобно отношение. Срещу нашата добронамереност срещаме презрение и ирония", обясни професорът пред Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК