България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще узакони ли корупцията фирменото финансиране на партиите?

Коментар на социолога проф. Михаил Мирчев и политическия психолог проф. Антоанета Христова пред Bulgaria ON AIR

21.06.2019 | 08:47 Редактор: Василена Василева
Ще узакони ли корупцията фирменото финансиране на партиите?

Депутатите решават дали ще намалят парите, които партиите получават от държавната хазна за издръжка. На гласуване ще бъде подложено предложението на Министерския съвет те да бъдат орязани от 11 лева на 1 лев за реално получен глас на избори за парламент.

Предложението дойде след като стана ясно, че политическите сили са получавали дори повече пари. Предстои да бъдат обсъдени всички предложения -  от намаляване на 1 лев, през намаляване наполовина... до разрешаване партиите да получават пари от фирми. 

"Това е политика, която ще доведе след себе си сериозни последици, за които много хора не са подготвени. Трябваше да има доста по-дълъг дебат. Темата за субсидиите е изключително сложна и има своята история, която започва още преди 1989 година", коментира в студиото на "България сутрин" политическият психолог проф. Антоанета Христова.

Според социолога проф. Михаил Мирчев обаче всичко започва не от 1989 г., а от 2001 г., когато този тип финансиране на партиите е било внесено. 

"В мотивите изрично е записано, че финансирането от държавата, а не директно от фирмите, е антикорупционна мярка. А какво се случва в момента? На практика се оказва, че се опитват да узаконят крупната държавна корупция по време на избори", посочи той.

И бе категоричен, че целият този шум е медийна завеса, целяща да прикрие други важни неща, случващи се в държавата.

"ГЕРБ нямат никакъв проблем с парите. Те не получават дарения. От друга страна имат достатъчно, за да спестяват", подчерта проф. Мирчев пред Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК