България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Тийзър", "нюзфийд", "аутдор", "поствам"... Как чуждиците променят езика ни?

Институтът за български език при БАН проведе езикова игра "Предложи нова дума!"

19.06.2019 | 08:39 Редактор: Василена Василева

Питали ли сте се защо "мекането" е толкова заразно или пък как можем да заменим думи като "нюзфийд", "тийзър" и други, които използваме все по-често?

Институтът за български език при Българската академия на науките за втора поредна година проведе езикова игра "Предложи нова дума!". Тя се състои в предложения за "превод" на девет чужди думи - "стартъп", "тийзър", "нюзфийд", "мапинг", "инсентив", "аутдор", "дрескод", "праймтайм", "поствам" така, че да са разбираеми за всички. Изискването е да се използват само думи, които вече са утвърдени в българския език. 

Играта приключи на 3 юни 2019 година. Получените предложения бяха близо 800, а голямата награда бяха осем тома от многотомния "Български етимологичен речник".

"Избраните думи не са случайни. Идеята беше те да бъдат дразнещи. По този начин целим да привлечем вниманието на обществото и да се опитаме да го провокираме да бъдат използвани български съответствия, когато това е възможно", коментира в студиото на "България сутрин" проф. Сия Колковска от Института за български език при БАН.

Директорът на Института проф. Светла Коева пък сподели, че получените предложения са били изключително интересни. А най-важно било хората да се замислят какви думи използват и редно ли е да ги използват.

"Когато навлиза нова дума в българския език, трябва да се намери най-доброто съответствие, с което да бъде заменена чуждицата", допълни още тя пред Bulgaria ON AIR.

Българският език се е "обогатил" с 5000 нови думи след 1989 г., според учените от БАН. Те са се появили в резултат на по-същественото навлизане на технологиите в живота ни. 

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК