България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще отнемат ли домакинството на Катар на Мондиал 2022 след скандала с Платини?

Винаги е имало конфликт на интереси, но не видях някой да влезе в затвора, посочи Едуард Папазян

19.06.2019 | 08:20 Редактор: Тодор Петров
Ще отнемат ли домакинството на Катар на Мондиал 2022 след скандала с Платини?

Не е невъзможно домакинството на Катар да бъде отнето. Не само заради скандалите. Чисто политически Катар се оказа в уникална изолация от останалите арабски страни, които държат част от петрола и имат лостове за натиск над други държави, участващи в гласуването.

Върху това акцентира пред Bulgaria ON AIR спортният журналист Едуард Папазян, след като вчера бившият президент на УЕФА Мишел Платини бе задържан от френската полиция в подозрения за корупция при избора на домакин за Световното първенство по футбол през 2022 г. След 15-часови разпити Платини бе освободен.

Едуард Папазян припомни, че на среща между френския президент Никола Саркози с Мишел Платини и наследствения управляващ принц на Катар, Саркози казва, че ще натисне Платини и френските функционери да гласуват за кандидатурата на Катар. Насреща обаче очакват катарски инвестиции във френския футбол - Катар да закупи ПСЖ и да открие изцяло нова спортна телевизия - BeiN Sports.

"Проблемите с избора на домакин на световни първенства тръгнаха след избора на Сеп Блатер за президент на ФИФА. Той превърна ФИФА в бизнес организация. Уникален скандал имаше със Световното първенство в Южна Афеика, уникален скандал имаше и с избора на Германия. Футболните ръководители настъпиха опасен враг - Съединените щати. Много от финансовите операции се извършват в САЩ. Второ - Катар прецака за домакинство именно САЩ", обясни спортният журналист.

"Има конфликт на интереси, имало е винаги. Имаше арести, но не видях някой да влезе в затвора. Единствено ги вадят от футбола за известен период от време", уточни Папазян в "България сутрин".

Той обаче не смята, че има рискове за президента на БФС Борислав Михайлов, тъй като действията на Платини били свързани с ФИФА, а пред УЕФА французинът бил чист като сълза.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК