България сутрин

Всеки делник от 6:30
още

Има ли основание УЕФА да ни накаже заради расизъм в мача с Косово?

Коментар на историка проф. Христо Матанов и журналиста Георги Атанасов

17.06.2019 | 09:10 Автор: Тодор Петров
Има ли основание УЕФА да ни накаже заради расизъм в мача с Косово?

След шокиращата загуба от Косово с 2:3 в София в мач от квалификациите за Европейско първенство, УЕФА започна разследване заради расистки от страна на българските фенове по трибуните. Има реална опасност домакинският ни мач срещу Англия през октомври да се играе на празни трибуни.

"Това не е чист расизъм в класическия смисъл на думата. Става дума за балкано-махленски национализъм, който заслужава анализ. "Убий шиптъра" е крайно неприятно", коментира историкът проф. Христо Матанов в "България сутрин".

"Първо - лумпени са. Второ - присъствието на стадиона им дава чувството за анонимност. Трето - това са хора, повлияни силно от сръбската чалга. Но не трябва да забравяме, че расизъм има и по много други стадиони", каза още той.

Спортният журналист Георги Атанасов не смята, че ще се стигне до радикално решение. Според него ще бъдем глобени или в най-лошия случай - ще има частично затваряне на сектори. 

"Спортът е 100% политика. Не бива да си посипваме главата с пепел и заради проявата на няколко лумпена да отиваме далеч. Защо хората от УЕФА подминават, когато същите лумпени вдигат свастики?", настоя той пред Bulgaria ON AIR.

Атанасов припомни някои от най-големите скандали на международно ниво след футболни мачове и определи случилото се по време на срещата България - Косово като "дребна работа".

"Негласно УЕФА непрекъснато стимулира специален статут за отбора на Косово. Косово е измислена държава, това е изконна сръбска територия. Българите имат православно чувство и са чувствителни на тази тема", обясни спортният журналист.

Гледайте видеото с цялата дискусия.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК