България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Има ли опасност и други българи да бъдат вербувани от "Ислямска държава"?

Журналистът Нина Спасова и историкът Искра Баева коментират темата

14.06.2019 | 09:18 Редактор: Ралица Братанова
Има ли опасност и други българи да бъдат вербувани от

16-годишният младеж от Пловдив, подготвял атентат, беше освободен да ходи на училище под надзор на инспектор от Детска педагогическа стая. Един от коментарите на спецпрокуратурата е, че бомбата, подготвена от него, е без аналог в историята ни.

"Моята тревога е, че се търсят позитиви за службите, а никой не говори за причините и същността и за това дали няма да се родят други такива възможности. Този проблем - какво кара едно момче да тръгне по този път, е обществен. Предполагам, че не е единствен", коментира историкът Искра Баева в "България сутрин".

Според журналиста Нина Спасова, въпреки че териториално "Ислямска държава" не съществува, бързо се е насочила към новите технологии и всички възможности, които те дават.

"Използват сайтовете за видеоигри - играеш с някого отсреща, който постепенно печели доверието ти, става ти приятел и разбира твоите проблеми. Това се е случило и с 16-годишното момче", обясни Спасова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ джихадистите обикновено се насочват към мюсюлмани.

Според Искра Баева промяната в стратегията на радикалния ислямизъм е да се потърсят слабите места в развитото общество, а те са сменената ценността система и залагането върху консуматорското общество. 

"За младите хора консумацията не е достатъчна, те искат идеали, искат нещо нематериално, на което да посветят живота си. Тук е големият проблем - как възпитаваме децата си и се грижим да имат нормално детство", посочи историкът.

Нина Спасова изтъкна, че основният акцент в последното видео послание на лидера на "Ислямска държава" е, че търсят нови места за разпространение на идеите си и това е притеснително.

Гледайте видеото с цялата дискусия!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК