fallback

Има ли основания България да разчита на по-специално отношение от Русия?

Милен Керемедчиев и Валери Тодоров коментираха визитата на Радев в Санкт Петербург

10.06.2019 | 09:32 Автор: Зорница Костадинова

Българският държавен глава Румен Радев изнесе реч след руския президент Владимир Путин и китайския му колега Си Дзинпин на пленарното заседание в рамките на 22-ия Международен икономически форум в Санкт Петербург. 

Радев припомни, че Русия е получила от България писмеността и християнската вяра. Той говори още за проблема с миграцията, както и за трансграничната корупция. Какви са посланията от срещата? Темата коментираха бившият  зам.-външен министър Милен Керемедчиев и журналистът Валери Тодоров.

"Участието на България на този форум е обяснимо, защото той загуби своето присъствие като световен форум. Участието в него беше много разпокъсано. Присъствието на държавите, освен Китай, беше просто плънка. Затова не излязоха много новини от тази визита, освен размяната на наредби между Путин и Радев", смята Керемедчиев.

"Поканата към Румен Радев беше един голям жест. Това повдигна самочувствието на България като страна. Българският президент се държа изключително адекватно, с достойнство и дори репликира руския президент. Държавният ни глава достатъчно ясно каза, че проблемът с "Южен поток" не е български проблем", посочи Тодоров. 

Според журналиста има натиск над България за цените на газа, но визитата е показала, че България ще защитава своята политика.

"Прагматизмът влиза в много голяма сила в двустранните отношения и трябва да разчитаме на по-специални отношения от страна на Русия", отбеляза пред Bulgaria ON AIR Керемедчиев.

А дали можем да очакваме посещение на руския президент в България? Валери Тодоров е на мнение, че това би могло да стане само ако бъде постигнат някакъв резултат от такава визита. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback