България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Денят започва със слънце, на много места обаче следобед ще вали

Преобладаващите максимални температури ще са между 24° и 29°

10.06.2019 | 08:10 Редактор: Василена Василева
Денят започва със слънце, на много места обаче следобед ще вали

"Времето тази седмица ще бъде променливо. Днес в цялата страна има условия за превалявания и прегърмявания. Въздушната маса над страната ще е неустойчива. Ще преобладава слънчево време, но ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места. Главно в следобедните часове ще има превалявания, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра, възможни са и градушки. По-интензивни ще са явленията в Централна България". Това прогнозира синоптикът на Bulgaria ON AIR Симеон Матев.

Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Преобладаващите максимални температури ще са между 24° и 29°. 

Над Черноморието ще преобладава слънчево време. Ще има и временни увеличения на облачността, но само на отделни места по южното крайбрежие след обяд е възможно да превали и прегърми. Максималните температури на въздуха ще са между 24° и 27°.

Над планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще духа умерен вятър от изток-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 18°, на 2000 метра 12°. 

"И през следващите дни на много места в страната ще има превалявания, придружени с гръмотевици и временно усилване вятъра, който ще бъде предимно от север-североизток. В Дунавската равнина и източните райони - временно до умерен. Температурите във вторник остават под 30°, но след това ще започнат да се повишават и преобладаващите максимални ще бъдат между 27° и 32°", посочи още Симеон Матев.

Днес е обявен жълт код за интензивни валежи и гръмотевици в 12 области на страната. Предупреждението е в сила за областите Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково и Кърджали. Вчера се изви смерч край Варна, градушка падна в Кърджали, Велинград, Пазарджик и Димитровград. 

А в Пловдив проливните дъждове отново наводниха части от града. На места се очаква количеството на валежите да достигне между 20 и 30 литра на кв. метър.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК