fallback

Столичани настояват за обезопасяване на пешеходна пътека след смъртта на дете

Институциите отговарят: Няма да има жертви, ако се спазват правилата от всички

07.06.2019 | 08:41 Автор: Ивайло Николов

15-годишно момче загина, след като бе блъснато от лек автомобил в София преди седмица. Инцидентът стана на пешеходния светофар на улица "Нишава" и булевард "Цар Борис III". От удара тялото на детето е изхвърчало на трамвайната спирка. Граждани, които живеят около мястото на инцидента, вече са входирали подписка, с която настояват за допълнителни мерки за обезопасяване на опасните кръстовища по булеварда. 

"Настояваме за ограничения за намаляване на скоростта до безопасна на бул. "Цар Борис III", чрез всички възможни технически средства и налични ресурси на КАТ, поставяне на повдигната пешеходна пътека при всички пешеходни светофари, поставяне на асфалтова настилка и спешно удължаване на времетраенето на зеления сигнал за пешеходците", каза в ефира на "България сутрин" организаторът на подписката Диана Димитрова.

Тя беше категорична, че не желае повече да вижда трупове на деца и пищящи майки на това място. Други жители на квартала настояха пред камерата на Bulgaria ON AIR, че на това място на бул. "Цар Борис III" стават множество инциденти всяка година. 

Кметът на район "Красно село" Христо Апостолов отговори на гражданите, че е подавал десетки преписки за опасните места по протежението на булеварда, а специално за конкретния пешеходен светофар е поискал тя да бъде повдигната и да бъде разположена стационарна камера на КАТ.

"Всеки инцидент може да бъде предотвратен, ако всички участници в движението спазват правилата. На този булевард от 40 години умират хора, защото някой не спазва правилата", заяви Апостолов.

Това каза и Димитър Попов от дирекция "Управление на трафика" към Столичната община. По думите му вече е изпратено и искане до МВР за поставяне на камера на КАТ.

Той обясни, че фаталното кръстовище е максимално регулирано, след като има светофар и мястото не е пешеходна пътека, за която да има знаци, а кръстовище, което дава зелена светлина на участниците в движението, когато трябва те да преминат.

"Най-важното е да се спазват правилата за движение. Каквито и мерки да се въведат, ако имаме нарушители, неминуемо ще се стигне до такъв инцидент. Трябва да се спазват сигналите на светофарната уредба", обясни още Попов.

Аргументите на районната администрация и на представителя на Столичната община не бяха приети от гражданите. Хората изразиха готовност за протести и блокиране на булеварда, докато не се вземат мерки за допълнително обезопасяване на местата за пресичане.

Гледайте видеото с цялата дискусия.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback