fallback

САЩ и Великобритания с търговско споразумение след Brexit?

Коментар на журналиста Бетина Жотева и политолога Анна Кръстева в "България сутрин"

04.06.2019 | 09:50 Автор: Василена Василева

Горещи емоции съпътстват дългоотлаганото посещение на президента на САЩ Доналд Тръмп и съпругата му Мелания във Великобритания. Те ще останат на Острова три дни и бяха посрещнати от американския посланик в Обединеното кралство, както и от британския външен министър Джереми Хънт. Официалното посещение на американсия държавен глава започна с изстрелването на 82 топовни салюта и почетен караул в Бъкингамския дворец. 

Правило номер едно в дипломацията е държавният глава да не се меси във вътрешната политика на страната, която посещава. То обаче бе нарушено от Тръмп. С позицията си за Brexit aмериканският президент посегна и на отношенията между Великобритания и страните от Европейския съюз.

"Въпреки всичко, налице е едно историческо посещение. Това е една сбъдната мечта на Доналд Тръмп. В своето почти 70-годишно владичество кралица Елизабет Втора се е срещала с 12 от 13 американски президенти. На държавна визита обаче са били само двама. Това е третата", коментира в студиото на "България сутрин" политологът Анна Кръстева.

Пред Bulgaria ON AIR тя бе категорична, че залозите в нея са от всякакъв тип, но на първо място са политически. След това икономически и геополитически.

"Тръмп за първи път се среща с кралското семейство официално. А това, което очакват всички е, че след днешната среща с Тереза Мей и няколкото големи компании след нея, той ще заяви публично, че ако Великобритания напусне ЕС, ще може да разчита на сделка със САЩ", отбеляза журналистът Бетина Жотева.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback